MFA Kerckebosch Zeist JMW architecten

MFA Kerckebosch Zeist

Opdrachtgever SeysterVeste en gemeente Zeist
Locatie Kerckebosch Zeist-oost
Jaartal 2013

In de bosrijke omgeving op een driehoekig bebost perceel aan de één van de hoofdontsluitingswegen van het gebied van Kerckebosch in Zeist is de ontwikkeling van de multifunctionele accommodatie één van de belangrijkste motoren in de totale ontwikkeling van het gebied Kerckebosch geweest. Een ontmoetingsplek ontwerpen in de wijk met een toegankelijk karakter wat opgaat in de bosrijke omgeving was een thema bij de opgave voor JMW architecten.

De begane grond is onderverdeeld in: maatschappelijk horeca, eerstelijns gezondheidszorg (huisartsen/ apotheek/ fysiotherapeuten).

De 1e en de 2e verdiepingen zijn zorggerelateerde woningen in een drietal woongroepen voor de 1e en zelfstandig op de 2e verdieping (totaal 24 zorgappartementen en 18 zelfstandige zorgappartementen).
De zelfstandige woningen op de 2e verdieping beschikken over een daklandschap in het binnengebied met een eigen leefwereld.

kelder -2: sportzalen
kelder -1: bergingen

We hebben de vertaling gemaakt naar een plattegrond die als een doorsnede van een boomstam de gevel laat plooien rond bestaande boomgroepen zodat bomen gespaard bleven en de natuurlijke vanzelfsprekende setting ontstaat.

De open, transparante totaal glazen begane grond doet de bovenverdiepingen zweven boven de grond.

Het gevelprincipe bestaat uit een brons geanodiseerd geprofileerd en gestanst aluminium beplating die de boomschors structuur en rondingen verder vorm geeft en versterkt. Door deze semi transparante behandeling van de gevel is het aangenaam verblijven op de balkons van de appartementen zonder privacy aspecten uit het hoog te verliezen. (De groene balkonafscheidingen versterken die natuurlijke sfeer). De gevelbehandeling geeft een diffuus beeld aan de buitenzijde. Door de anodisatie spelen weers- en lichtinvloeden een bepalend onderdeel in de totale beleving van het gebouw. Van donker bruin tot haast goudgelig zijn de kleurtinten. Op deze manier sluit het perfect aan bij de veranderende kleuren in de natuur. Zelfs de dakranden lijken te vervagen in de lucht, als ware het de bovenste bladeren aan de boom.

JMW Architecten